søndag 14. februar 2010

Hjemmestudio 3. Software

Softwaren kan man si er kontrollpanelet i et hjemmestudio.
D
et er dette verktøyet som kommuniserer mellom lydutstyret og pcen.
Alt av opptak, miksing, redigering og mastering kan også foregå i softwaren. Det er derfor en stor fordel og benytte seg av software som er brukervenlige og tilpasset ditt behov i ditt hjemmestudio.

Som med lydkortet er det også her greit og tenke gjennom hvilken type musikk man ønsker og produsere, hvor mange instrumenter man ønsker og ta opp samtidig, hvor mye av musikken man lager skal programmeres og hvor mye skal spilles inn "live", før man går i anskaffelse av software til sitt hjemmestudio.

Software finnes i alle varianter og prisklasser. De mest brukte er sequenser programmer. Her kan man ofte ta opp nesten ubegrenset mange spor. Programmene har som regel også innebygde
såkalte virituelle instrumenter med brede lydbiblioteker. Så her er mulighetene mange.
Om ønskelig kan man programere sine egne låter uten og ha koblet til og tatt opp gitarer, trommer eller mikrofoner.
Ønsker man ta opp instrumentene selv er sequenser programmene ofte fullspekket med effekter og verktøy for redigering som gir proffe resultater.
Når man har spilt inn, mikset og trikset seg fram til ferdig resultat, lar programmene deg konvertere alle sporene ned til et spor i cd kvalitet.
Og vips, så har man produsert egen cd eget hjemmestudio.


De mest brukte sequenser programmer til hjemmestudio er som følger:
(Klikk linkene under for mer info)

Cubase Essential 5
Cubase 5
IK Multimedia Total Studio 2 Bundle
Reason 4

I neste artikkel om hjemmestudio kommer jeg til og ta for meg mikrofoner.

mandag 1. februar 2010

Hjemmestudio 2. Lydkort

Lydkortet i et hjemmestudio er svært essensielt.
Det er dette som i stor grad avgjør kvaliteten på opptakene dine, hvor mange instrumenter du kan spille inn samtidig og hvor mye du eventuelt trenger av ekstrautstyr for og få koblet til instrumenter og mikrofoner.

Som nevnt tidligere kommer lydkortene som intergrerte og eksterne. Intergrerte løsninger kan bare brukes sammen med stasjonære pc er, mens eksterne kan brukes både med bærbare og stasjonære.

For og velge det lydkortet som passer best til ditt hjemestudio, er det greit og tenke gjennom en del punkter:

  • Hvor mange instrumenter og mikrofoner ønsker du ta opp samtidig? Skal du lage elektronisk musikk og bruke midi er det ikke nødvendig med drøssevis av mikrofon og instrument innganger. For "live opptak" med gitar, bass, keyboard, sang etc.., er man avhengig av flere innganger. Alternativt kan disse også kobles til via mikser og/eller forforsterkere.

  • Hvilke type mikrofoner tenker du bruke. Noen mikrofoner er avhengig av 48v phantom power for og fungere. Mange lydkort har gode innebygde forforsterkere med disse funksjonene. Alternativt kan man også her koble mikrofon via mikser eller separat forforsterker.

  • Hvilken kvalitet ønsker du på opptakene. Cd produseres i 16 bits/44100 hz kvalitet. En del lydkort leveres med mulighet for og ta opp helt opp i 24 bits/96 Khz kvalitet.



Tilslutt bør man man fovisse seg om at aktuelt lydkort ikke har høy latency/sigalforsikelse. Dette vil gjøre at monitoring oppleves som ekko, og man vil ha store problemer med flerspors opptak.
De fleste lydkort beregnet for hjemmestudio og musikkproduksjon har "direct monitoring" eller "zero latency monitoring" som gjør at lyden du hører er uten slik forsinkelse.

Under finner du linker til mange gode lydkort samt info og omtaler om disse.
Kobling

I neste artikkel om hjemmestudio skal vi dykke nærmere inn på bruk av software for musikkproduksjon.

fredag 29. januar 2010

Hjemmestudio 1. Pc til musikk produksjon

I dagens fleste hjemmestudio, er pc selve kjernen for og produsere musikk.
Det er her man registrerer og lagrer musikken man lager, og sammen med software spesiallaget
for netopp lydproduksjon, har man et studio med store mulighet for profesjonelle opptak.

Har du allerede en pc, er det mulig og bruke denne til hjemmestudio. Det du bør ha i bakhodet, er at programvaren som brukes her, ofte er store, med en del prosesser gående samtidig, samt at de bruker mye prosessor kraft. Lydfiler er også store i størrelse.
Det er derfor en stor fordel og ha en maskin med kraftig prosessor, rikelig med minne og lagringskapasitet.

En del musikkforhandlere tilbyr datamaskiner skreddersydd til musikkbruk, tilpasset dine behov. Disse ligger imidlertid ganske høyt i pris, men er da også pålitelige og optimalisert til det ensete formål studio og musikkbruk.

En annen mulighet dersom du bestemmer deg for og anskaffe en pc kun for bruk til hjemmestudio, er og bygge en selv. Dette forutsetter at du har litt kunnskap innen data og hardware, eller eventuelt har en bekjent som er det.
Fordelen her er at du får en løsnig fulstendig skreddersydd dine ønsker og behov, samt at det ikke trenger koste skjorta.


Under finner du to forslag til komponenter til hjemmestudio pc er. Det er vektlagt at disse skal ha mye prosessorkraft, mye minne stor lagringsplass og være stillegående for best mulig opptak.
Prisene vil anslagsvis ligge mellom rundt 5000 og 10 000 kroner.

1.
Hovedkort: Asus M3A79- T deluxe 790FX
Cpu: AMD Athlon 64 x2 505E, 2,6 Ghz 45 w.
Kjøleblokk til CPU: Thermaltaka soic tower rev.2
RAM: Kingston Valve 800 Mhz 4 Gb
GPU: ATI Hd 3650
Kabinett: Poinofview Turbine
Vfte: ScHythe Slipstream 12 cm 800 rpm
PSU: Chill Innovation 520 w
Lagring WD Caviar greenpower 500 Gb

Dette forslaget vil ligge på rundt 5000,-


2.
Hovedkort: Asus M4A 79T deluxe, 790 fx socke-AMB
CPU: AMD Phenom x3 720BE 2,8 Ghz
CPU kjøler: Noctua NH-u12p
RAM: OCZ reaper 1333 mhz c16 4 Gb
Kabinett: Antec Three Hundred
PSU: Corsair Powersupply 550w black
GPU: Powercolor radeon 3650
Aktiv lagring: WD velociraptor 300 Gb
Lagring: WD Caviar greenpower 500 Gb
Hd vibrasjonsdemping: 2 stk nexus disk twin
Samsung bulk DVD brenner

Dette forslaget ligger på rundt 10 000,-

I ovennevnte forslag er det ikke tatt med lydkort. Disse kan som tidligere nevnt være både eksterne og interne. Jeg vil dykke dypere i lydkort i neste følger av hjemmestudio.

torsdag 28. januar 2010

verify

77QUCDY4AZHC

onsdag 27. januar 2010

Hjemmestudio Intro

Dagens teknologi har åpnet mange og nye dører innen musikkproduksjon og hjemmestudio.
Man er ikke lenger avhengig av dyre båndopptakere en stabel med effekter, miksere på mangfoldige kvadratmeter, rom med riktig klang o.s.v for og få til proffe opptak i hjemmestudio.
Videre trenger man heller ikke leie inn dyre studiomusikere, da disse allerede spiller gratis for deg i digitale studioer.

Med enkle grep og stramt budsjett er det fullt mulig og bygge opp et hjemmestudio tilrettelagt for både flersporsopptak og digital muskkproduksjon.
En hjemmestudio løsning består oftest i følgende:

Pc.
Dette er den digitale alders båndopptaker i et hjemmestudio. Det er her musikken din både lages og lagres. Man kan få Pcer bygget og optimalisert for musikkproduksjon, men dette er ikke et must til et hjemmestudio. Software som brukes til musikk er ofte tunge og kjører mange prosesser samtidig. Det er derfor en stor fordel og velge en maskin med mye minne, stor largingskapasitet og kraftig prosessor framfor en maskin med all verdens fancy fasaliteter.
Dette for og spare deg for irritasjonsmomenter som at programmer henger seg opp midt under et opptak.
Dersom du har flere pcer, er det smart og ikke ha internett tilknyttet den du skal bruke i ditt hjemmestudio, da dette ofte er med og gjøre maskiner tregere. Et alternativ er og opprette en egen partisjon på pcen kun til musikk bruk.

Lydkort.
For og få lyd både inn og ut av pcen, er du avhengig av et lydkort. I et hjemmestudio er lydkortet avgjørende for kvaliteten på opptakene, hvor mye du kan ta opp av gangen, hva slags instrumenter du kan ta opp.
Lydortene finnes som interne (bygges inn i pc) og eksterne (kobles til pc via kabel) Sistnevnte gjør det ofte lettere og koble inn instrumeter o.l
Før du går til innkjøp av lydkort til ditt hjemmestudio, er det en fordel og tenke gjennom hva slags opptak/musikkproduksjon du vil gjøre, hvilke instrumenter, mikker etc du vil benytte og hvilken kvalitet du øsker på musikken.

Høyttalere.
Dette er din moitor for musikken du lager. Høyttalere fås i alle størrelser og prisklasser. Med innebygd forsterker og uten. Det er også mulig og benytte vanlige hi-fi høyttalere.

Headset.
Ved opptak er det en smat og bruke headset for og eliminere unødvendig støy. Lukkede headset isolerer lyden best.

Software.
Det finnes et hav av software innen musikkproduksjon og hjemmestudio. Verdt og nevne er mange fine alt i et løsninger som lar deg spille inn, mixe og mastre i et og samme program. Man kan her også ofte programmere virituelle intrumenter, lage egne beats, redigere osv, osv. Det er bare fantasien som setter grensene.


Dette er grunnlaget for et enkelt oppsett av hjemmestudio.
Er du nå en smule forvirret etter og ha lest denne artikkelen og ikke har den ringeste anelse om hva du trenger av utstyr, kan jeg berolige deg med at jeg i neste artikkel om hjemmestudio
og musikkproduksjon vil ta for meg mer inngående om hvert komponent som forhåpentligvis
vil være til hjelp og veiledig til ditt hjemmestudio.


musikkproduksjon i hjemmestudio

Velkommen til hjemmestudio. På denne siden kan du lese om dine muligheter med eget hjemmestudio samt
få en innføring i forskjellige komponenter og produkter som gjør deg klar til å produsere musikk hjemme.
Dersom du etter og ha gjennmgått denne inføringen, skulle sitte igjen med spørsmål, eller ønsker
tips eller hjelp til og bygge ditt Hjemmestudio, kan disse rettes pr mail til:

dnalre1@hotmail.com