mandag 1. februar 2010

Hjemmestudio 2. Lydkort

Lydkortet i et hjemmestudio er svært essensielt.
Det er dette som i stor grad avgjør kvaliteten på opptakene dine, hvor mange instrumenter du kan spille inn samtidig og hvor mye du eventuelt trenger av ekstrautstyr for og få koblet til instrumenter og mikrofoner.

Som nevnt tidligere kommer lydkortene som intergrerte og eksterne. Intergrerte løsninger kan bare brukes sammen med stasjonære pc er, mens eksterne kan brukes både med bærbare og stasjonære.

For og velge det lydkortet som passer best til ditt hjemestudio, er det greit og tenke gjennom en del punkter:

  • Hvor mange instrumenter og mikrofoner ønsker du ta opp samtidig? Skal du lage elektronisk musikk og bruke midi er det ikke nødvendig med drøssevis av mikrofon og instrument innganger. For "live opptak" med gitar, bass, keyboard, sang etc.., er man avhengig av flere innganger. Alternativt kan disse også kobles til via mikser og/eller forforsterkere.

  • Hvilke type mikrofoner tenker du bruke. Noen mikrofoner er avhengig av 48v phantom power for og fungere. Mange lydkort har gode innebygde forforsterkere med disse funksjonene. Alternativt kan man også her koble mikrofon via mikser eller separat forforsterker.

  • Hvilken kvalitet ønsker du på opptakene. Cd produseres i 16 bits/44100 hz kvalitet. En del lydkort leveres med mulighet for og ta opp helt opp i 24 bits/96 Khz kvalitet.



Tilslutt bør man man fovisse seg om at aktuelt lydkort ikke har høy latency/sigalforsikelse. Dette vil gjøre at monitoring oppleves som ekko, og man vil ha store problemer med flerspors opptak.
De fleste lydkort beregnet for hjemmestudio og musikkproduksjon har "direct monitoring" eller "zero latency monitoring" som gjør at lyden du hører er uten slik forsinkelse.

Under finner du linker til mange gode lydkort samt info og omtaler om disse.
Kobling

I neste artikkel om hjemmestudio skal vi dykke nærmere inn på bruk av software for musikkproduksjon.

1 kommentar:

  1. Heisann. Vurderer å lage et hjemmestudio selv, så dette var en fin artikkel. Jeg har akkurat kjøpt meg en ny og god hjemmelaget PC. Det har et hovedkort som heter Crosshair III Formula. Med det fulgte også et lydkort som skulle være ganske bra. Men jeg aner ikke om dette et i nærheten av å være godt nok til musikkproduksjon. Det er ganske dyrt for et eksternt lydkort, men det er kanskje et must for å få god lydkvalitet?

    SvarSlett